Ergonomiska Barnvagnar – definitionsförvirring

Förvirring vid definition av “ergonomisk” vagn

För alla föräldrar som vill köpa barnvagn är det viktigt att tänka till och fundera på faktorer som är viktiga för er och för barnet. Tyvärr är det vanligt att sittvagnar som inte är ergonomiska marknadsförs som just ergonomiska och det skapar förvirring för konsumenten. Här följer information om själva sittställningen i ”sittvagnar” – det vill säga hur bra barnet sitter.

Sittande definieras som en aktiv upprätt sittposition där barnet har plan sits med rumpa och ben som stödyta och där bålen och huvudet balanserar i en rak upprätt position ovanför stödytan. När sitsen lutar bakåt blir hela kroppen del av stödytan – det är en viloposition utan styrka och balans.

Det varierar hur tidigt ett barn sitter, eftersom det hänger ihop med barnets motoriska förmåga. Ett barn som i magläge på golvet börjar att röra sig runt på stället, inte krypa men förflytta sig i en cirkel, och att rulla från rygg till mage har för det mesta styrka för att kunna sitta i sittvagn utan att ha full balans i sittande. För att få full balans i sittande behöver barnet få träna att sitta och då kan bland annat sittvagnen hjälpa till med detta. Även om barnet sitter stilla så rör sig vagnen och barnet får möjlighet att utveckla jämviktsreaktioner för att bli ännu stadigare.

Plan sittyta ger god hållning och växling mellan aktivitet och vila

I sittvagnen bör barnet växla mellan att sitta rak med god hållning och att lägga sig ner och vila när det är trött. När barnet sitter rak behövs inget ryggstöd, ibland behövs ett bälte i lår-bäcken vinkeln för att ge stabilitet. Barnets motoriska förmåga och vagnens utformning påverkar barnets sittställning. Det viktiga för att kunna sitta rak med en god hållning är att vagnen har en plan sittyta. Det möjliggör en god bäckenställning som i sin tur skapar en rak rygg. Ryggen är rak om man ser på den framifrån eller bakifrån. Om man ser på ryggen från sidan så har den en kurvatur, svank i ländryggen, en buktning åt andra hållet i bröstryggen och svank i halsryggen. Det är en naturlig kurvatur. Att däremot sitta med en rund ”C-rygg” eller ”dålig hållning” ger svaghet – ungefär som när man böjer en pinne eller penna, den runda delen blir svag. Med rund rygg klämmer man ihop diskar och sträcker ut ligament i ryggen. Vuxna får ont i ryggen av att sitta så. Det som avgör om man sitter rak är bäckenets ställning. Ett bakåttippat bäcken ger en C-formad rygg, och man sitter som i en uppförsbacke och gör en sit-up. Ett neutralläge eller framåttippat bäcken ger en rak rygg med normal kurvatur. Man håller sig upprätt med muskler i nacke och rygg som är de naturliga hållningsmusklerna. Fötterna bör ha antingen en rak stödyta eller när barnet blir äldre kan man fälla ner fotstödet. Om man fäller upp fotstödet i sittande påverkar det bäckenställningen så att det blir bakåttippat – och ryggen blir ”rund”. Det samma händer med en så kallad ”hängmattesits”. Även där tippas bäckenet bakåt och ryggen blir rund. En vanlig plan sits är bäst för barnets sittställning.

Viloläget och fotstödet

När barnet ska vila vill det ändra position och öppna upp vinkeln mellan lårben och rygg. Det vill precis som vi vuxna bli rakare när vi vilar. Det är därför fördelaktigt ifall en sittvagn kan ha en plan sits där ryggstödet går att fälla bakåt i olika lutning utan att sitsen påverkas. Fötterna kan i sittande antingen vara rakt fram på en plan sits eller hänga ner om man fäller ner fotstödet när barnet blir äldre. En del sitsar tippar barnet i ett enda läge, framåt eller bakåt. Då kan inte barnet ändra position på ett naturligt sätt och när det sover är fötterna uppe i luften. Det är för oss alla onaturligt och behövs inte.

Här kan du ladda ner bilder på ergonomisk och icke ergonomisk barnvagn

Ergonomisk barnvagn
Icke ergonomisk barnvagn